Verksamhet

Det är de regelbundna träffarna som utgör grunden för all Ekengaards verksamhet. Varje Måndagskväll mellan 18:30-21:00 träffas vi i vårföreningslokal och umgås och hantverkar. Oftast syr vi medeltidsinspirerade kläder men ibland står även trä- och metallslöjd på schemat.

Intressena i föreningen varierar kraftigt och kan avhandla allt ifrån sömnad till att bygga broar. Eller baka kakor. Vi har även medverkat som statister i reklamfilm/musikvideo-inspelningar och medverkar i det årligen kommande evenemanget Visingsö Tornerspel. Med då det skulle vara näst intill omöjligt att skriva om alla våra förehavanden och bravader under årens lopp, så kommer här en liten beskrivning av det mest vanliga. Ytterligare några finns beskriva under "Evenemang" sidan.
 

Gästabud med musik, sång och dans

Några gånger om året, även om vissa menar att det är alldeles för sällan, samlas alla medlemmar för att äta och dricka gott i goda vänners lag. Ofta medverkar Ekengaards alldeles egna musikgrupp bestående av Öyvind (stränginstrument), Halfdan (faedog) och Gudmar (trummor, om han inte gett efter för all dragning nere under borden). Framåt småtimmarna brukar dessa virtuoser plocka fram deras instrument som får ljuda på folkfyllda platser (varken folket vill det eller inte). Dock verkar det vara ganska uppskattat eftersom hoi polloi ofta gör tappra försök till att sjunga med.

 

(Musik: Rävspel och Kråksång, Film: Morten Fredriksen)

 

 

Kämpalek

Kan beskrivas som kampsport i rustning och försöker efterlikna medeltida strider till fots, både man mot man och slag med hundratals deltagare kan förekomma. Stor vikt läggs på säkertheten och det är obligatoriskt med skydd på de mest känsliga kropsdelarna.

Vapnen tillverkas av bl.a rotting ofta lindat med silvertejp och har en standard på hur tjocka dom ska va så de inte går igenom galler på hjälmar och dylikt. Kämparna får själva agera dommare och avgöra hur pass dödliga träffarna det får skulle ha varit.
 

Bågskytte

Det finns två varianter av bågskytte inom SCA, de flesta i vår förening sysslar med så kallat tavelskytte där man skuter på halmtavlor eller liknande på olika avstånd. Pilarna är tillverkade av träskaft och naturliga fjädrar, oftast sammansatta av medlemmarna själva då detta är billigage än att köpa färdigtillverkade. Några har även tillverkat själva pilbågarna själva. Den andra sortens bågskytte som kan utövas är stridsbågskytte och är förekomande inom kämpaleken.

 

Ringväv

En annan mycket populär sysselsättning är ringbrynje-tillverkning. Alltså ihopsättandet av små metallringar som sedan bildar t. ex ett plagg. Användes under medeltiden främst som skydd mot skärsår. Nedan följer några exempel på hur hantverket kan se ut.

 

 


Senaste foruminlägg

Moncler Dame Jakke No...
Av: chengjiayim chengjiayim
05 Nov 2017 - 5:44
and cork flooring and...
Av: xiaosan zhang
02 Nov 2017 - 2:29
advantage is not on t...
Av: xiaosan zhang
21 Nov 2017 - 21:23
Due to the high-tech ...
Av: meishengchao mei
15 Nov 2017 - 15:13

Inloggning